50 vuotta reilua meininkiä

Merisataman venekerho ry perustettiin 4.11.1970 aitoon tarpeeseen saattaa alueen veneilijät yhteen harrastuksensa edellytyksiä edistämään. Siitä on alkanut tarina, josta ei puutu dramatiikkaa tai leppoisia hetkiä varsinaisen juhlavuotemme vaiheista puhumattakaan.

Kättä pidemmältä etäisyydeltä tarkasteltuna Merisataman venekerho on hieno tiivistys suomalaisen huviveneilyn ajankuvasta. Kerhon historia osuu merkittävään veneilyn kultakauteen, jossa yhteiskunnan kehittyminen tarjosi samaan aikaan kasvavan määrän harrastajia, vapaa-aikaa ja varallisuutta vesielämän ääreen kaipuuta helpottamaan. Kasvava ja kehittyvä talous tarjosi tukeaan suotuisan inflaation kautta, mikä antoi veneteollisuudelle tilaisuuksia kasvuun niin laadussa kuin määrässäkin. Kasvava joukko harrastajia osasi vaatia kotikaupungeiltaan puitteita koko kansan harrastukseksi laajenevalle veneilylle kohtuullisin kustannuksin. Tämä liitti Suomen muiden Pohjoismaiden ainutlaatuiseen joukkoon, jossa herraskaisena pidetty laji on ollut käytännössä kaikkien saavutettavissa.

Kerhomme asettui tuohon kasvavaan virtaan luontevasti kooten yhteyteensä monipuolisen jäsenistön kaikilta veneilyn saroilta aikana, jolloin jakolinjat moottori- ja purjeveneilijöiden välillä halkoivat vielä lajia liittotasoa myöden. Alusta asti mukana ollut laaja-alainen näkökulma on ollut kerhomme rikkaus ja tuonut yhteen mainion joukon, joka jossain muissa olosuhteissa olisi saattanut jäädä toisiaan kohtaamatta.

Kerhon historia ei toki ole ollut mutkaton tai vailla haasteita. Heti alusta alkaen oli tarvetta neuvottelutaidoille järjestettäessä laituripaikkoja kasvavalle jäsenkunnalle. Pian täytyi sanoja asetella tarkoin, jotteivät kaupungin aikeet kerhomme kasvattamisesta koko Merisataman laajuiseksi olisi kylmettänyt kerhon inhimillisen kokoista ilmapiiriä. Veneiden kaksijakoinen rooli kaupunkikuvan kesän unelmina ja talven painajaisina on ollut asialistalla läpi vuosikymmenten. Monessa mielessä kerhon historia on osunut myös kaupungin muuttuvan maantieteen aikaan, sillä 50 vuodessa saastunut ja uimakelvoton teollistuneen laitakaupungin rantalouhikko on muuntunut yhdeksi Helsingin halutuimmista vapaa-ajan viettopaikoista ja leimallisimmista merellisistä ranta-alueista.

Myös kerhon toiminnan pyörittäjät ja tekijät ovat olleet toisinaan tiukassa ja päivittäistä toimintaa on pyöritetty vaihtelevalla joukolla. Aina on kuitenkin joukostamme löytynyt niitä elintärkeitä napahahmoja, jotka ovat hehkuneet ympärilleen yhteisön tunnetta ja henkeä kukin omalla tavallaan. Heidän reipastamin mielin olemme toinen toisiamme tukien luoneet oman pienen Kerhomme, joka taipuu vaan ei katkea, kuten historian suurmies asian muotoili.

Historia jatkaa oikkuiluaan niin hyvässä kun pahassakin. Vuosia ennakoitua suurta juhlavuottamme on hallinnut vallan muut pääotsikot kun kerran vuosisadassa perusasioiden äärelle palauttava pandemia on estänyt kaavaillut juhlallisuutemme. Tälläkin pilvellä tuntuu olevan hopeareunuksensa, sillä moni on alkanut pohtia vaihtoehtoja turistilentojen turvatarkastuksissa viettämälle vapaa-ajalleen. Vastoin vielä vuotta aiemmin esitettyjä tuomioita ovat kesämökit, matkailuautot, virkkuutyöt, moottori- ja polkupyörät ja etenkin veneet tehneet paluun tuomaan sisältöä elämälle, mikä näkyi kerhossammekin hetkessä venähtäneinä hakijamäärinä. Yllättäen voi siis sanoa, että veneily voi jälleen hyvin.

Kerhomme suuret juhlallisuudetkin tiivistyvät perusasioiden ääreen muun muassa näiden uudistuvien kotisivujen kautta. Sivujen perusajatus pyritään pitämään notkeana ja toiminnan tarpeita palvelevana ja tarkoituksenamme on lisätä vielä joko joukko ominaisuuksia ja sisältöä sivustoon loppuvuoden aikana. Nyt esitelty osa kotisivuista on nk. julkinen puoli, jonka tavoitteena on toimia julkisivunamme ulospäin. Varsinaisen toiminnan sisältö ja kerhon tarjoamat edut tulevat olemaan työn alla olevilla, vain jäsenille avautuvilla jäsensivuilla.

Niinpä luomme katseen tulevaan parasta toivoen ja liikoja pahaa pelkäämättä. Kiitän Teitä kaikkia hienoista hetkistä yhdessä kuluneina vuosina ja toivon tämän satsauksemme tuovan toisiamme lähemmäs myös näinä verkkaisempina historian hetkinä.

Malja Teille kaikille Kerhomme hengen kannattajille!

Helsingissä 4.11.2020

Kommodorinne Petri